Четвртиот (завршен) транснационален состанок на Еразмус+ YES C+C проектот „Подобрување на креативните, културните и иновативните вештини за возрасни“ се одржа во Минстер (Германија) од 31 јануари до 1 февруари. Состанокот беше организиран од Холи Дањан и Арнд Селдерс од Бенохаус, партнер на конзорциумот.

За време на дводневниот состанок, проектниот тим имаше можност да разговара за следните чекори пред крајот на проектот. На првиот ден од состанокот, партнерството работеше на различните елементи на подготовката на финалниот извештај: проверка на роковите, споделување на повратни информации по имплементацијата и размена на повратни информации/планови за настаните за дисеминација. Во текот на утрото на вториот ден од состанокот, покрај другите повратни информации за имплементацијата, проектниот тим работеше на комуникацијата, идните планови и новите заеднички проекти. Средбата заврши со доделување на сертификати за присуство.

Посети

Претставниците на проектот, имаа можност да направат студиска посета на Здружението за култура B-Side, инспиративен социо-културен центар лоциран на работ на каналот Дортмунд-Емс, во центарот на градот Минстер. Утрото на вториот ден (1-ви февруари), проектниот тим имаше чест да биде поздравен од заменик градоначалничката на Минстер, Ангела Шталер, во Салата на мирот. Историското градско собрание на Минстер беше еден од театрите на преговорите за мирот на Вестфалија, кој ја заврши Триесетгодишната војна во Западна Европа и Осумдесетгодишната војна меѓу Шпанија и Република Седумте Обединети Холандија. Тоа беше местото на Мирот во Минстер од 1648 година. Интересна пресентација на европската историја, мирот и демократските вредности, која денес е повеќе од неопходна. Посетата продолжи со Градскиот музеј Минстер и музејот LWL.

slika 2

Градот Минстер

Минстер е мал град во Северна Рајна-Вестфалија, Германија. Се наоѓа во северниот дел на државата и се смета за културен центар на Вестфалскиот регион. Тој е исто така главен град на локалната самоуправна област Минстерланд. Минстер беше локација на анабаптистичката побуна за време на протестантската реформација и местото на потпишувањето на Вестфалскиот договор во 1648 година со кој заврши Триесетгодишната војна. Денес е познат како главен град на велосипеди на Германија. Минстер се здоби со статус на Гросштат (голем град) со повеќе од 100.000 жители во 1915 година. Моментално во градот живеат над 317.000 луѓе, со околу 66.000 студенти, од кои само некои се евидентирани во официјалната статистика на населението како нивна резиденција во Минстер.

Заклучок

Завршниот транснационален состанок на проектот на Erasmus+ YES C+C Project беше одличен повод тимот повторно да се состане и во текот на состанокот беа постигнати многу плодни резултати. Во очекување на идни соработки!