Квалитетот на здравствените услуги не е ист како квалитетот на другите производи и услуги кои ги добиваме.  Постои фундаментална разлика кога зборуваме за здравството, но нашето поистоветување со општиот поим за квалитет, носи големи недоразбирања кои посебно се истакнати во овој период кога се соочуваме со зголемен број на смртни случаи од коронавирус.

Квалитетот на здравствената услуга има две димензии. Првата димензија е  здравственото решение и терапијата.  Тука големо влијание има знаењето на докторот, искуството на тимот и постоењето на добри лаборатории и уреди.  Втората димензија е здравствената нега, дали пациентот е згрижен во удобна и чиста соба, дали има брза достапност до медицински сестри и болничари, дали има добра исхрана.  Во случајот на коронавирус, се уште се учи за болеста и квалитетот на здравственото решение е низок. Оттука, квалитетот на здравствената нега има поголемо влијание врз резултатот. Тоа значи дека во заситени здравствени капацитети со кои се соочува Македонија во моментот, секој од нас може многу да им помогне на своите блиски кои се болни од коронавирус, зошто секој од нас може да даде подобра нега од таа која ја дава преоптоварениот персонал. Оттука, исклучително е важно да се развијат протоколи за давање на нега во домашни услови и протоколи со кои ќе се мерат наоди и ќе се комуницираат резултатите со матичните лекари - едноставни решенија за телемедицина.

Во прилог приказна како соодветна и добра нега во домашни услови успеала да спаси 81 годишен сериозно болен пациент кој бил отпуштен од болница бидејќи лекарите сметале дека нема да ја издржи болеста.  Сторијата е превземена од CNN.  

 хомебед Кога Сури Натвани беше во болницата,     резервираниот 81-годишник ја грабна раката на својот син и побара да му дозволат да умре дома. "Тој рече: 'Те молам, вети ми една работа: Ако веќе умирам да си одам од тука. Не ме враќај таму", му рече на неговиот син Рај. Пред Сури да се врати во својата куќа во Вотфорд -  Рај го помина попладнето во чистење на куќата, изолирање на неговата мајка и претворање на спалната соба на  неговите родители во импровизирана болничка соба. Додека му помагаше на Сури да си легне по неговото пристигнување дома од општата болница Ватфорд, на  периферијата на Лондон, Рај се уплаши од тоа на што се нафаќа, но стравот не беше избор.

Со малку медицинско знаење или совет од болницата за тоа како да се спроведе палијативна нега, Рај прибегна кон тоа што го прави најдобро: собирање и анализа на податоци. Тој создаде табеларни пресметки за да ги следи отчитувањата на температурата, крвниот притисок и заситеноста на кислородот на неговиот татко - податоци што може да се мерат со термометар од продавница, апарат за крвен притисок и пулсен оксиметар (1300 МКД во нашите аптеки).

За да се ограничи количината на време што Рај ги минува во собата, тој постави iPad со апликација за монитор за бебиња. Ова им овозможи на остатокот од неговото тесно семејство да помогне. Тоа исто така значеше дека тие можат наизменично да го следат кога Рај требаше да се одмори.

Рај исто така комуницираше со лекар по општа пракса, за совет. Општиот лекар советуваше хидратација на Сури и ги следеше неговите витални знаци на табелата споделена онлине на Гугл. Рај вели дека можеби клучниот фактор кога станувало збор за лекување на неговиот татко бил фактот тие веќе имале домашен уред за постојан позитивен притисок на дишните патишта или CPAP-машина за апнеја или рчење при спиење. „Кога дишењето на тато се влоши, лекарот ме посоветува да го користам овој уред“, рече тој, објаснувајќи дека кога состојбата на неговиот татко била најсериозна, апаратот - кој им помага на луѓето кои рчат полесно да дишат - се користел до 16 часови на ден по совет на лекарот.

При тоа матичниот лекар ја проверуваше секојдневно табелата на Гугл и ја следеше состојбата. Препорача антибиотик за секундарна белодробна инфекција што ја разви Сури и советуваше дека треба да му се помогне на Сури да лежи на стомак неколку часа на ден - практика позната како бочно позиционирање. Лекарите откриле дека ставањето на најболните пациенти со коронавирус на нивниот стомак може да помогне да се зголеми количината на кислород што им влегува во белите дробови.

Под будното око на неговиот син, Сури постепено започна да се опоравува. Рај вели дека знаел дека неговиот татко е на пат кон закрепнување кога "почна да се жали дека неговиот чај е лошо направен. Потоа побара пица и чипс".

Матичниот лекар кој имал бројни пациенти кои умреле од Ковид-19, вели дека не може да идентификува што помогнало. „Дали, семејството кое се грижеше за него или достапните био-податоци ја направија разликата - не знаеме“, рече тој, додавајќи дека и во најмрачните моменти, понекогаш едноставен план за акција и малку среќа се најдобрите работи што можеме да ги направиме.

ИЗВОР: CNN link (www.cnn.com) .This man came home from the hospital to die. His son found a way to keep him alive