Почеток на Националниот Пилот - Обуки за Жени Претприемачи

Автор: Марија Зеленковска
На 20ти мај (четврток) се одвиваше првата сесија од WECAN обуката за зајакнување на

Аплицирај за да бидеш дел од обуките за жени претприемачи!

WECAN (Обука на тренери на жени претприемачи) е проект финансиран преку Еразмус + програмата на Европската

EUSAIR POPRI youth настан

Центарот за Управување со Знаење е еден од 9-те технолошки центри, акцелератори и паркови кои ќе учествуваат

ПОВИК ЗА ИЗРАЗУВАЊЕ НА ИНТЕРЕС


Центарот за управување со знаење сака да иницира соработка со претпријатија од Северна Македонија  во

ОБУКА ЗА ПРЕТПРИЕМАШТВО ВО ЛАРНАКА, КИПАР

Од 17-ти до 19-ти март 2019 година, 60 заинтересирани учесници од 5 земји се собраа на Кипар за да ги унапредат

ОБУКА ЗА ПРЕТПРИЕМАШТВО ВО ПАТРАС, ГРЦИЈА

Во петок на 22-ри февруари 2019 година заврши третата успешна работилница за CKM пд проектот на Интеррег

ОДДРЖЛИВ (КРУЖЕН) МОДЕЛ НА УПРАВУВАЊЕ СО ЧОВЕЧКИТЕ РЕСУРСИ

 
На 26 и 27 септември, Центарот за Управување со Знаење заедно со партнерството на проектот Кружен HRM,

Previous Next Play Pause
Почеток на Националниот Пилот - Обуки за Жени Претприемачи Почеток на Националниот Пилот - Обуки за Жени Претприемачи
Аплицирај за да бидеш дел од обуките за жени претприемачи! Аплицирај за да бидеш дел од обуките за жени претприемачи!
EUSAIR POPRI youth настан EUSAIR POPRI youth настан
ПОВИК ЗА ИЗРАЗУВАЊЕ НА ИНТЕРЕС ПОВИК ЗА ИЗРАЗУВАЊЕ НА ИНТЕРЕС
ОБУКА ЗА ПРЕТПРИЕМАШТВО ВО ЛАРНАКА, КИПАР ОБУКА ЗА ПРЕТПРИЕМАШТВО ВО ЛАРНАКА, КИПАР
ОБУКА ЗА ПРЕТПРИЕМАШТВО ВО ПАТРАС, ГРЦИЈА ОБУКА ЗА ПРЕТПРИЕМАШТВО ВО ПАТРАС, ГРЦИЈА
ОДДРЖЛИВ (КРУЖЕН) МОДЕЛ НА УПРАВУВАЊЕ СО ЧОВЕЧКИТЕ РЕСУРСИ ОДДРЖЛИВ (КРУЖЕН) МОДЕЛ НА УПРАВУВАЊЕ СО ЧОВЕЧКИТЕ РЕСУРСИ

Автор: Марија Зеленковска

На 20ти мај (четврток) се одвиваше првата сесија од WECAN обуката за зајакнување на жени претприемачи. На самиот почеток од оваа сесија, жените кои се дел од оваа обука се запознаа на креативен начин така што ги споделија меѓусебно нештата кои највеќе ја доловуваат нивната личност или кои се дел од нивното секојдневие. По воведното запознавање, на учесничките им беше претставен сеопфатно проектот WECAN, неговите активности и цели како и досегашните реализации и случувања во склоп на истиот.

Откако добија целосен увид во проектот, учесничките имаа можност да се спознаат со цветот на 9-те Ентрекомп вештини и потоа преку Ентрекомп вежба тие ги одредија своите вештини со кругови во различни бои во зависност од тоа кои сметаат дека се нивните послаби страни, предности и тие кои треба се уште да се доусовршат. Имајќи подобар увид во своите вештини, учесничките потоа имаа можност целосно да го пронајдат своето ИКИГАИ, јапонскиот концепт кој преку своите 4 клучни прашања ни ја открива нашата животна цел. Надоврзувајќи се на овие две интерактивни вежби во кои тие активно учествуваа, на крајот од сесијата им беше презентирана Lean методологијата и нејзините принципи и сите фази при развојот вклучувајќи го и МИП - минималниот изводлив производ.


Втората сесија од оваа обука се одвиваше на 25ти мај (вторник) и беше подеднакво успешна! Учесничките повторно беа целосно вклучени во текот на сесијата која започна со интерактивна работилница во која жените имаа можност да ги осознаат сопствените знаења,ставови и вештини што им се потребни за да станат успешен претприемач. Тие исто така, постепено градејќи го својот претприемнички став за првпат имаа можност да ги развијат и да ги преточат своите бизнис замисли во план водејќи се по своето ИКИГАИ. Токму затоа и на самиот крајот од оваа сесија се осврнавме кон запознавање со Бизнис модел-навигаторот и идентификацијата на фазите на развој која им помогна целосно да се насочат кон реализацијата на сопствениот бизнис план и да ја конкретизираат својата идеја притоа водејќи се по Lean чекорите за тестирање на нивните претпоставки.